Roest (Puccinia allii)

Symptomen
Verspreid over het blad, zowel aan de boven- als onderzijde, komen er roestbruine sporenhoopjes (sorus) voor. Het bladweefsel rond de sorus verkleurt bleekgroen. Later in het seizoen kunnen zich donkerbruine sporen (teliosporen) vormen. De schade is in zaaiuien vooral van cosmetische aard, maar kan in knoflook en stengeluien veel opbrengstderving en kwaliteitsverlies geven.

Ontwikkeling en infectie
Roest kan ook overwinteren op prei- en knoflookplanten (plantafval) en infecteert in het voorjaar nieuw plantmateriaal. De roestbruine plekjes zijn sorus. De wind verspreidt de sporen en kunnen tot een nieuwe infectie leiden. Een hoge relatieve vochtigheid, gematigde temperaturen (10-21°C), een dichte planting, veel stikstof en weinig kalium bevorderen de schimmelaantasting. Het treedt vooral op bij oudere gewassen. Roest kan men ook beschouwen als een afrijpingsziekte.

Voorkomen en bestrijding
Belangrijk zijn een goede hygiëne, het opruimen van alle resten van aangetaste planten. Gezond loof verkleint het risico op besmetting. Vorst stopt de ontwikkeling van roest, maar doodt de schimmel niet.

(Bron: De Groot en Slot B.V. “Belangrijke plagen en ziekten in uien”)