Purpervlekkenziekte (Alternaria porri)

Deze ziekte komt voor in alle uiengebieden en kan vooral onder hete, vochtige omstandigheden heftig zijn

Symptomen
Op het blad zijn kleine, waterige laesies met een wit middelpunt zichtbaar. Als de vlekken groter worden ontstaan er ringen met sporen en wordt de kleur bruinpaars. De randen van de vlekken zijn roodpaars met daaromheen een gele zone. Als de vlekken in elkaar overlopen kunnen ze het hele blad aantasten, waardoor het knakt en afsterft. Ook bij deze ziekte is oud loof het meest gevoelig.

Ontwikkeling en infectie
De schimmel kan overblijven in plantresten en afvalhopen, van waaruit de plant aangetast kan worden. De sporen worden in vochtige nachten en bladnatperioden van 12 uur of langer gevormd. Bij het opdrogen van het blad of van bladresten worden de sporen door de lucht verspreid naar andere bladeren. De eerste symptomen worden 1 tot 4 dagen na infectie zichtbaar. De optimale temperatuur voor de ziekte is 25ºC. Ook bollen kunnen aangetast worden.

Voorkomen en bestrijden
Ruime vruchtwisseling toepassen. Voorkom lange bladnatperioden door een goede drainage en een kleinere plantdichtheid. Vermijd beregening over de kop. Bestrijding met fungiciden is mogelijk. Probeer preventief te spuiten. Houd hierbij rekening met de weersomstandigheden en de te verwachtte bladnatperiode.

(Bron: De Groot en Slot B.V. “Belangrijke plagen en ziekten in uien”)