Pinkroot (Pyrenochaeta terrestris)

Pinkroot is een belangrijk probleem in uien. Vooral in gebieden met een tropisch of subtropisch klimaat kan de ziekte voor behoorlijke opbrengstverminderingen zorgen.

Symptomen
Planten met een zware pinkroot aantasting zien er uit alsof ze last hebben van droogte of een gebreksziekte. De wortels van aangetaste bollen kleuren eerst lichtroze. Naarmate de aantasting vordert, wordt de kleur steeds intenser en verandert deze in roze, rood tot donkerpaars. Vervolgens sterft en verschrompelt het worteltje. Op witte uien kan er ook een roze/paarse verkleuring ontstaan op de huid.

Ontwikkeling en infectie
De schimmel blijft in de grond achter in de vorm van rustsporen of in plantresten van een van de vele waardplanten. Wanneer uienwortels in contact komen met de schimmel vindt de infectie plaats. Omdat pinkroot de bolbodem niet aantast, blijft de plant nieuwe wortels vormen. Deze worden vervolgens ook aangetast. Bij een zware aantasting blijven er weinig of geen wortels meer over en blijft de plant achter in groei en opbrengst. Pinkroot gaat niet door in de bewaring.

Voorkomen en bestrijden
Op besmette velden alleen rassen telen met volledige of hoge resistentie. Een vruchtwisseling van 4-6 jaar toepassen met ongevoelige gewassen.

(Bron: De Groot en Slot B.V. “Belangrijke plagen en ziekten in uien”)