Aspergillus (Aspergillus Niger)

Aspergillus is evenals Penicillium voornamelijk een probleem tijdens bewaring en transport.

Symptomen
Onder de gedroogde huid bevindt zich een zwarte sporenmassa, maar uitwendig is er vaak niets te zien. De sporen kunnen op elke rok aanwezig zijn. Aangetaste rokken zien eerst waterig, daarna ontstaat er wit schimmelpluis waarop zich vrij snel zwarte sporen vormen. De bollen kunnen uiteindelijk gaan verschrompelen.

Ontwikkeling en infectie
Aspergillus is een algemeen voorkomende schimmel in vooral warme en droge gebieden. De schimmel komt op veel plantaardige en dierlijke producten voor. Het kan overleven op beschadigde en dode planten en dieren, op vruchten en op andere landbouwproducten. De infectie vindt meestal op het veld plaats. Voor een infectie is een bladnatperiode van minstens 6 uur nodig. Op de planten in het veld zijn geen symptomen te zien, hooguit een zwarte verkleuring op de nek. De schimmel dringt via de nek de bol binnen en tast de rokken aan. Ook
beschadigingen aan de buitenste rokken en de wortels vormen invalspoorten. Vooral bij temperaturen hoger dan 28ºC treden problemen op. Aspergillus wordt vaak gevolgd door een secundaire aantasting, waardoor de bol gaat rotten. Ook kan de bol opdrogen en verschrompelen.

Voorkomen en bestrijden
Voorkom beschadigingen en ziekten op het blad. Ze kunnen als invalspoort dienen. Vermijd beschadiging van de bollen tijdens oogst, bewaring en transport. Houd de temperatuur (< 15ºC) en de luchtvochtigheid (< 76% RV) tijdens bewaring en transport laag.

(Bron: De Groot en Slot B.V. “Belangrijke plagen en ziekten in uien”)